Templomok, kolostorok a Mátrában és környékén

Összes látnivaló | Strand- és gyógyfürdők | Városnézés | Várak | Kirándulóhelyek | Múzeumok, érdekességek | Templomok, kolostorok

Bélapátfalvai ciszterci kolostor

Távolság Mátraalmástól: 54km (55 perc)
Bélapátfalvai ciszterci kolostor Bélapátfalva határában, a 815 méter magas Bélkő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás mellett található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely még a Tatárjárás előtt, 1232-ben épült. Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség.
Részletes ismertető »

Gyöngyöspata, Szűz Mária plébániatemplom

Távolság Mátraalmástól: 49km (50 perc)
Gyöngyöspata, Szűz Mária plébániatemplom Gyöngyöspata temploma a 12. században épült, ezzel egyike Magyarország legrégebbi ma is álló templomainak. Az épületet a későbbi korokban folyamatosan bővítették, részben átépítették - legmeghatározóbb stílusjegye napjainkra a gótikus stílus. A templomban található, 17. századból fennmaradt Jessze-fa oltár Európában egyedülálló műkincs, amely Jézus családfáját ábrázolja.
Részletes ismertető »

Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti kegyhely, remetebarlangok

Távolság Mátraalmástól: 23km (25 perc)
Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti kegyhely, remetebarlangok Szentkút a Mátra északnyugati lábánál, Pásztó és Salgótartján között helyezkedik el. A településen található Szűz Mária kegyhely Magyarország egyik legfontosabb vallási zarándokhelye, melyet napjainkban évente 200 ezernél is több hívő keres fel. A hagyomány szerint 1091-92-ben Szent László király ellenségei elől menekült, mikor egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás.
Részletes ismertető »

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Magányos óriás Mátraalmási ősz Faanyagot hordók - Mátraalmás Anno
Feljegyzések Az ünnepség előtt - készülődés Vándorgyűlés

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak