Múzeumok, érdekességek a Mátrában és környékén

Összes látnivaló | Strand- és gyógyfürdők | Városnézés | Várak | Kirándulóhelyek | Múzeumok, érdekességek | Templomok, kolostorok

Cifra Istálló - Kocsimúzeum Parádon

Távolság Mátraalmástól: 20km (25 perc)
Cifra Istálló - Kocsimúzeum Parádon Az épületet 1880-ban gróf Károlyi György építtette Ybl Miklós tervei alapján. A nagyhatalmú, dúsgazdag mágnás párját ritkító, szinte hivalkodóan fényűző istállót akart, innen ered a cifra elnevezés. A Cifraistálló ma Kocsimúzeumként működik, ahová ha belép az ember, egészen a 19. századig visszapereg vele az idő.
Részletes ismertető »

Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum

Távolság Mátraalmástól: 26km (35 perc)
Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum Az Ágasvár alatti Fenyvespusztán, 300 méteres magasságban található arborétumot 1925 és 1940 között alakította ki Dr. Tuzson János erdőmérnök-botanikus. A 4 hektáros, szabadon látogatható park területén 21 Európában ritkának számító fenyőféle, valamint 6 különleges lomblevelű és több cserjeritkaság tekinthető meg. A gyűjtemény legérdekesebb példánya Nógrád megye egyetlen atlaszcédrusa...
Részletes ismertető »

Gyöngyös és Mátrafüred: Mátra Múzeum, Mátravasút, Kozmáry-kilátó

Távolság Mátraalmástól: 31km (35 perc)
Gyöngyös és Mátrafüred: Mátra Múzeum, Mátravasút, Kozmáry-kilátó A gyöngyösi Orczy-kastély ad otthont a Mátra Múzeumnak, amely a Mátra-vidék legnagyobb muzeális gyűjteményét őrzi. A felújított épületben helytörténeti, vadásztörténeti, őslénytani és ásványkiállítás tekinthető meg. A nyári félévben Gyöngyös-Mátrafüred, valamint Gyöngyös-Szalajkaház között erdei vasút közlekedik.
Részletes ismertető »

Hollókő, a palóc falu

Távolság Mátraalmástól: 51km (45 perc)
Hollókő, a palóc falu Hollókő a nógrád megyei palóc múlt egy szeletét eredeti állapotban őrizte meg, a település egyike hazánk legfontosabb kulturális és építészeti látnivalóinak. A település által megőrzött tradícionális palóc építészet és hagyományok kiemelkedő jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Hollókő az egyetlen magyar falu, amely az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel.
Részletes ismertető »

Ipolytarnóc, ősmaradványok

Távolság Mátraalmástól: 56km (1 óra)
Ipolytarnóc, ősmaradványok Az "őskori Pompejiként" is emlegetett területre érkező látogatókat a fogadóépület előtt elhelyezett hatalmas megkövült fenyőtörzsek üdvözlik, itt kezdődik a különleges időutazás egy háromdimenziós kisfilm megtekintésével. A fogadóépülettől induló tanösvényen a mérföldkövek felíratai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet a geológiai ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.
Részletes ismertető »

Piszkéstető, Csillagászati Obszervatórium

Távolság Mátraalmástól: 12km (20 perc)
Piszkéstető, Csillagászati Obszervatórium Galyatető szomszédságában, Magyarországon egyedülálló kutatóhelyként működik a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének Obszervatóriuma. A piszkéstetői komplexum 1958 és 1971 között épült, felépítése az utolsó jelentős hazai csillagászati beruházásnak tekinthető. A csillagvizsgáló összesen három kupolából áll...
Részletes ismertető »

Recsk, Nemzeti Emlékpark

Távolság Mátraalmástól: 33km (35 perc)
Recsk, Nemzeti Emlékpark Recsk neve a XX. századi történelmünk során szomorú tartalommal telítődött, függetlenül a település akaratától. A falu közelében, a Mátra északkeleti lábánál található egykori kényszermunkatábor helyén emlékpark került kialakításra. 1991 után a rabok visszaemlékezései alapján rekonstruálták a tábor kerítését, épületeit, útjait. Egy valósághűen felújított barakkban kiállítás található az összegyűjtött emlékekből.
Részletes ismertető »

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Mókus a lombok között Muzsikál az erdő Vadkerítés javítása - Mátraalmás Anno
TeSzedd - Önkéntesen a tiszta Magyarországért Nézőtér a lombok alatt Hóborította patakmeder

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak