Kirándulóhelyek a Mátrában és környékén

Összes látnivaló | Strand- és gyógyfürdők | Városnézés | Várak | Kirándulóhelyek | Múzeumok, érdekességek | Templomok, kolostorok

Bélapátfalvai ciszterci kolostor

Távolság Mátraalmástól: 54km (55 perc)
Bélapátfalvai ciszterci kolostor Bélapátfalva határában, a 815 méter magas Bélkő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás mellett található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely még a Tatárjárás előtt, 1232-ben épült. Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség.
Részletes ismertető »

Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum

Távolság Mátraalmástól: 26km (35 perc)
Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum Az Ágasvár alatti Fenyvespusztán, 300 méteres magasságban található arborétumot 1925 és 1940 között alakította ki Dr. Tuzson János erdőmérnök-botanikus. A 4 hektáros, szabadon látogatható park területén 21 Európában ritkának számító fenyőféle, valamint 6 különleges lomblevelű és több cserjeritkaság tekinthető meg. A gyűjtemény legérdekesebb példánya Nógrád megye egyetlen atlaszcédrusa...
Részletes ismertető »

Gyöngyös és Mátrafüred: Mátra Múzeum, Mátravasút, Kozmáry-kilátó

Távolság Mátraalmástól: 31km (35 perc)
Gyöngyös és Mátrafüred: Mátra Múzeum, Mátravasút, Kozmáry-kilátó A gyöngyösi Orczy-kastély ad otthont a Mátra Múzeumnak, amely a Mátra-vidék legnagyobb muzeális gyűjteményét őrzi. A felújított épületben helytörténeti, vadásztörténeti, őslénytani és ásványkiállítás tekinthető meg. A nyári félévben Gyöngyös-Mátrafüred, valamint Gyöngyös-Szalajkaház között erdei vasút közlekedik.
Részletes ismertető »

Hollókő, a palóc falu

Távolság Mátraalmástól: 51km (45 perc)
Hollókő, a palóc falu Hollókő a nógrád megyei palóc múlt egy szeletét eredeti állapotban őrizte meg, a település egyike hazánk legfontosabb kulturális és építészeti látnivalóinak. A település által megőrzött tradícionális palóc építészet és hagyományok kiemelkedő jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Hollókő az egyetlen magyar falu, amely az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel.
Részletes ismertető »

Ilona-völgy

Távolság Mátraalmástól: 24km (30 perc)
Ilona-völgy A Mátra természeti szépségei közül az Ilona-völgyet feltétlenül érdemes megnézni. A völgy bejáratánál álló székelykaputól induló aszfaltozott utat évszázados - vadgesztenyékből és hársakból álló - fasor szegélyezi. A Mátra legnagyobb vízesését egy rövid turistaút végén találjuk, a zuhatag csapadékos időben, magas vízhozam mellett nyújt igazán szép látványt.
Részletes ismertető »

Ipolytarnóc, ősmaradványok

Távolság Mátraalmástól: 56km (1 óra)
Ipolytarnóc, ősmaradványok Az "őskori Pompejiként" is emlegetett területre érkező látogatókat a fogadóépület előtt elhelyezett hatalmas megkövült fenyőtörzsek üdvözlik, itt kezdődik a különleges időutazás egy háromdimenziós kisfilm megtekintésével. A fogadóépülettől induló tanösvényen a mérföldkövek felíratai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet a geológiai ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.
Részletes ismertető »

Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok

Távolság Mátraalmástól: 22km (25 perc)
Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok A Mátraalmástól nem messze található nógrád megyei Kazár határában egy erdőkkel körülvett, egyedülálló természeti érték található. A 20 millió éves, Mátrával egyidős riolittufa felszínbe a lezúduló esővíz barázdákat vágott, melyek idővel kisebb szurdokvölgyekké nőttek. A világon mindössze 6 ehhez hasonló képződményt tartanak számon, a legközelebbi a törökországi Kappadókiában található.
Részletes ismertető »

Kékestető, hazánk legmagasabban fekvő pontja

Távolság Mátraalmástól: 20km (30 perc)
Kékestető, hazánk legmagasabban fekvő pontja Az ország legmagasabb pontja a Mátrában található: Kékestető, 1014 méter. Közvetlenül a tévétorony szomszédságában pillanathatjuk meg a magassági jelet: ehhez a nemzetiszínű kőhöz szinte mindenki elzarándokol, életében legalább egyszer. A hegy emelett hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye és síközpontja, a téli időszakban itt üzemel Magyarország leghosszabb lesiklópályája. A 2 km hosszú sípálya 770-1010 méter közötti magasságban található.
Részletes ismertető »

Somoskő vára és a bazaltoszlopok

Távolság Mátraalmástól: 40km (45 perc)
Somoskő vára és a bazaltoszlopok Salgótarjántól északra, a magyar-szlovák határ mentén fekvő Várhegyen áll Somoskő vára. Bár az országhatárt jelző kerítés máig elválasztja Somoskőújfalu községtől, de a szomszédos két állam uniós tagsága után már könnyűszerrel megközelíthető a történelmi műemlék. Az impozáns várat az északi fal alatt található híres bazaltoszlopok teszik még érdekesebbé.
Részletes ismertető »

Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Távolság Mátraalmástól: 60km (1 óra)
Szilvásvárad, Szalajka-völgy Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetessége a Szalajka-völgy. Az Egertől nem messze található völgyet a Bükki Nemzeti Park bejárataként is szokás említeni. A Szilvásváradra érkező völgy számos érdekes, az országban egyedülálló látnivalót kínál az ide látogatónak: a Fátyol-vízesést, bővízű karsztforrásokat, pisztrángos tavakat és az istállóskői ősemberbarlangot.
Részletes ismertető »

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Mátraalmás télen Muzsikál az erdő Vargánya páros
Járdaszegély kiépítése Turistapihenő Felújított korlát a Galya-patak hídjánál

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak