Látnivalók a Mátrában és környékén

Összes látnivaló | Strand- és gyógyfürdők | Városnézés | Várak | Kirándulóhelyek | Múzeumok, érdekességek | Templomok, kolostorok

Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum

Távolság Mátraalmástól: 26km (35 perc)
Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum Az Ágasvár alatti Fenyvespusztán, 300 méteres magasságban található arborétumot 1925 és 1940 között alakította ki Dr. Tuzson János erdőmérnök-botanikus. A 4 hektáros, szabadon látogatható park területén 21 Európában ritkának számító fenyőféle, valamint 6 különleges lomblevelű és több cserjeritkaság tekinthető meg. A gyűjtemény legérdekesebb példánya Nógrád megye egyetlen atlaszcédrusa...
Részletes ismertető »

Piszkéstető, Csillagászati Obszervatórium

Távolság Mátraalmástól: 12km (20 perc)
Piszkéstető, Csillagászati Obszervatórium Galyatető szomszédságában, Magyarországon egyedülálló kutatóhelyként működik a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének Obszervatóriuma. A piszkéstetői komplexum 1958 és 1971 között épült, felépítése az utolsó jelentős hazai csillagászati beruházásnak tekinthető. A csillagvizsgáló összesen három kupolából áll...
Részletes ismertető »

Hollókő, a palóc falu

Távolság Mátraalmástól: 51km (45 perc)
Hollókő, a palóc falu Hollókő a nógrád megyei palóc múlt egy szeletét eredeti állapotban őrizte meg, a település egyike hazánk legfontosabb kulturális és építészeti látnivalóinak. A település által megőrzött tradícionális palóc építészet és hagyományok kiemelkedő jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Hollókő az egyetlen magyar falu, amely az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel.
Részletes ismertető »

Ilona-völgy

Távolság Mátraalmástól: 24km (30 perc)
Ilona-völgy A Mátra természeti szépségei közül az Ilona-völgyet feltétlenül érdemes megnézni. A völgy bejáratánál álló székelykaputól induló aszfaltozott utat évszázados - vadgesztenyékből és hársakból álló - fasor szegélyezi. A Mátra legnagyobb vízesését egy rövid turistaút végén találjuk, a zuhatag csapadékos időben, magas vízhozam mellett nyújt igazán szép látványt.
Részletes ismertető »

Cifra Istálló - Kocsimúzeum Parádon

Távolság Mátraalmástól: 20km (25 perc)
Cifra Istálló - Kocsimúzeum Parádon Az épületet 1880-ban gróf Károlyi György építtette Ybl Miklós tervei alapján. A nagyhatalmú, dúsgazdag mágnás párját ritkító, szinte hivalkodóan fényűző istállót akart, innen ered a cifra elnevezés. A Cifraistálló ma Kocsimúzeumként működik, ahová ha belép az ember, egészen a 19. századig visszapereg vele az idő.
Részletes ismertető »

Somoskő vára és a bazaltoszlopok

Távolság Mátraalmástól: 40km (45 perc)
Somoskő vára és a bazaltoszlopok Salgótarjántól északra, a magyar-szlovák határ mentén fekvő Várhegyen áll Somoskő vára. Bár az országhatárt jelző kerítés máig elválasztja Somoskőújfalu községtől, de a szomszédos két állam uniós tagsága után már könnyűszerrel megközelíthető a történelmi műemlék. Az impozáns várat az északi fal alatt található híres bazaltoszlopok teszik még érdekesebbé.
Részletes ismertető »

Egerszalók fürdői

Távolság Mátraalmástól: 60km (1 óra)
Egerszalók fürdői A település igazi nevezetessége a falu szomszédságában felszínre törő 65-68 fokos hévízforrás, melynek domboldalon lefolyó vize Európában egyedülálló természeti képződményt hozott létre. Napjainkban a hőforrás szomszédságában már három fürdő található, melyek egész évben várják vendégeiket: a Gyógy- és wellness fürdő, a hely korábbi arcát idéző Nosztalgia Strandfürdő, valamint egy római stílusban épült modern termálfürdő.
Részletes ismertető »

Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti kegyhely, remetebarlangok

Távolság Mátraalmástól: 23km (25 perc)
Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti kegyhely, remetebarlangok Szentkút a Mátra északnyugati lábánál, Pásztó és Salgótartján között helyezkedik el. A településen található Szűz Mária kegyhely Magyarország egyik legfontosabb vallási zarándokhelye, melyet napjainkban évente 200 ezernél is több hívő keres fel. A hagyomány szerint 1091-92-ben Szent László király ellenségei elől menekült, mikor egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás.
Részletes ismertető »

Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok

Távolság Mátraalmástól: 22km (25 perc)
Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok A Mátraalmástól nem messze található nógrád megyei Kazár határában egy erdőkkel körülvett, egyedülálló természeti érték található. A 20 millió éves, Mátrával egyidős riolittufa felszínbe a lezúduló esővíz barázdákat vágott, melyek idővel kisebb szurdokvölgyekké nőttek. A világon mindössze 6 ehhez hasonló képződményt tartanak számon, a legközelebbi a törökországi Kappadókiában található.
Részletes ismertető »

Ipolytarnóc, ősmaradványok

Távolság Mátraalmástól: 56km (1 óra)
Ipolytarnóc, ősmaradványok Az "őskori Pompejiként" is emlegetett területre érkező látogatókat a fogadóépület előtt elhelyezett hatalmas megkövült fenyőtörzsek üdvözlik, itt kezdődik a különleges időutazás egy háromdimenziós kisfilm megtekintésével. A fogadóépülettől induló tanösvényen a mérföldkövek felíratai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet a geológiai ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.
Részletes ismertető »

Bükkszék, strand és gyógyfürdő

Távolság Mátraalmástól: 36km (35 perc)
Bükkszék, strand és gyógyfürdő A bükkszéki strand és gyógyfürdő a pihenni és gyógyulni vágyók számára egyaránt ideális úticél. Aki egyszer megmártózott a körmedencében, megérezte a 39-40 Celsius-fokos víz jótékony hatását, a falu különös atmoszféráját, biztos, hogy visszavágyik és újra felkeresi. A fürdő 2500 négyzetméter vízfelülettel várja látogatóit a nyári szezonban.
Részletes ismertető »

Eger városa

Távolság Mátraalmástól: 56km (50 perc)
Eger városa Eger a legszebb barokk városok egyike. Évszázados építészeti emlékeinek, egyházi kincseinek, borkultúrájának, gyógyfürdőjének, valamint a kulturális rendezvényeinek köszönhetően Észak-Magyarország legjelentősebb idegenforgalmi központja.
Részletes ismertető »

Bélapátfalvai ciszterci kolostor

Távolság Mátraalmástól: 54km (55 perc)
Bélapátfalvai ciszterci kolostor Bélapátfalva határában, a 815 méter magas Bélkő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás mellett található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely még a Tatárjárás előtt, 1232-ben épült. Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség.
Részletes ismertető »

Gyöngyös és Mátrafüred: Mátra Múzeum, Mátravasút, Kozmáry-kilátó

Távolság Mátraalmástól: 31km (35 perc)
Gyöngyös és Mátrafüred: Mátra Múzeum, Mátravasút, Kozmáry-kilátó A gyöngyösi Orczy-kastély ad otthont a Mátra Múzeumnak, amely a Mátra-vidék legnagyobb muzeális gyűjteményét őrzi. A felújított épületben helytörténeti, vadásztörténeti, őslénytani és ásványkiállítás tekinthető meg. A nyári félévben Gyöngyös-Mátrafüred, valamint Gyöngyös-Szalajkaház között erdei vasút közlekedik.
Részletes ismertető »

Recsk, Nemzeti Emlékpark

Távolság Mátraalmástól: 33km (35 perc)
Recsk, Nemzeti Emlékpark Recsk neve a XX. századi történelmünk során szomorú tartalommal telítődött, függetlenül a település akaratától. A falu közelében, a Mátra északkeleti lábánál található egykori kényszermunkatábor helyén emlékpark került kialakításra. 1991 után a rabok visszaemlékezései alapján rekonstruálták a tábor kerítését, épületeit, útjait. Egy valósághűen felújított barakkban kiállítás található az összegyűjtött emlékekből.
Részletes ismertető »

Kisnánai vár

Távolság Mátraalmástól: 52km (55 perc)
Kisnánai vár Szőlősdombok között, Kisnána lakóházainak szomszédságában találjuk a Mátraalja talán legszebb középkori erődítményét. A kisnánai vár a fiatalabb erődítmények közé sorolható, mert a Kompolti nemesi család csak a 15. század közepén, a Hunyadiak korában építtette az első kőfalat lakótornya köré. Az új várfal a szomszédos falu plébániatemplomát is körbevette, az épületegyüttes vaskos kaputornyához mély árok felett átívelő felvonóhíd vezetett.
Részletes ismertető »

Gyöngyöspata, Szűz Mária plébániatemplom

Távolság Mátraalmástól: 49km (50 perc)
Gyöngyöspata, Szűz Mária plébániatemplom Gyöngyöspata temploma a 12. században épült, ezzel egyike Magyarország legrégebbi ma is álló templomainak. Az épületet a későbbi korokban folyamatosan bővítették, részben átépítették - legmeghatározóbb stílusjegye napjainkra a gótikus stílus. A templomban található, 17. századból fennmaradt Jessze-fa oltár Európában egyedülálló műkincs, amely Jézus családfáját ábrázolja.
Részletes ismertető »

Kékestető, hazánk legmagasabban fekvő pontja

Távolság Mátraalmástól: 20km (30 perc)
Kékestető, hazánk legmagasabban fekvő pontja Az ország legmagasabb pontja a Mátrában található: Kékestető, 1014 méter. Közvetlenül a tévétorony szomszédságában pillanathatjuk meg a magassági jelet: ehhez a nemzetiszínű kőhöz szinte mindenki elzarándokol, életében legalább egyszer. A hegy emelett hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye és síközpontja, a téli időszakban itt üzemel Magyarország leghosszabb lesiklópályája. A 2 km hosszú sípálya 770-1010 méter közötti magasságban található.
Részletes ismertető »

Siroki vár

Távolság Mátraalmástól: 40km (45 perc)
Siroki vár A Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye feletti Várhegyen áll Sirok vára, amely labirintusszerű helyiségeivel és folyosóival még romként is megragadó látványt nyújt. Felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen fedezik fel maguknak az egykori erődítmény zegzugos átjáróit, sziklaüregeit, alagútrendszerét. A várból a Mátra és Bükk közötti, dombokkal szabdalt vidékre gyönyörű kilátás nyílik.
Részletes ismertető »

Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Távolság Mátraalmástól: 60km (1 óra)
Szilvásvárad, Szalajka-völgy Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetessége a Szalajka-völgy. Az Egertől nem messze található völgyet a Bükki Nemzeti Park bejárataként is szokás említeni. A Szilvásváradra érkező völgy számos érdekes, az országban egyedülálló látnivalót kínál az ide látogatónak: a Fátyol-vízesést, bővízű karsztforrásokat, pisztrángos tavakat és az istállóskői ősemberbarlangot.
Részletes ismertető »

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Galyavár Muzsikál az erdő Tavaszi bükkös
Csapadéknapló Zúzmarás erdő A tavasz első jelei

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak