Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Távolság Mátraalmástól: 60km (1 óra)

Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetessége a Szalajka-völgy. Az Egertől nem messze található völgyet a Bükki Nemzeti Park bejárataként is szokás említeni. A Szilvásváradra érkező völgy számos érdekes, az országban egyedülálló látnivalót kínál az ide látogatónak: a Fátyol-vízesést, bővízű karsztforrásokat, pisztrángos tavakat és az istállóskői ősemberbarlangot.

A Szalajka-völgy nevét a rajta keresztül folyó patakról kapta. A megnevezés régebbi történelmi időszakból ered, egy régen kihalt mesterségre, az üveggyártás egyik alapanyagául szolgáló hamuzsír bányászatára és a hamuzsír latin megnevezésére utal. A völgyet legkönnyebben az egyik ismert nevezetességének segítségével, vasúton járhatjuk be. A Szilvásváradi Erdei Vasút a nyári időszakban Szalajkavölgy-Lovaspálya és a Fátyol-vízesés között szállít utasokat. A négy és fél kilométer hosszú vasútvonal a Bükk hegység erdészeti vasúthálózatának maradványaként a völgy valamennyi nevezetességét érinti. Napjainkban szépen helyreállított mozdonyok (köztük a legrégebben szolgálatban álló gőzösök) segítségével juthatunk fel a völgy felsőbb szakaszára. A kisvasút április 1. és október 31. között közlekedik, 8 és 19 óra között óránkénti járatsűrűséggel.

A vasút végállomásánál találjuk a völgy talán legszebb látnivalóját, a Fátyol-vízesést. A patak mentén rövid sétával juthatunk el a Szalajka-forrásig, amely egy bővízű karsztforrás. A Fátyol vízesés feletti hegyoldalon, meredeken emelkedő jelzett turistaúton felkapaszkodva érhetjük el az Istállóskői ősemberbarlangot.

A vasút két végállomása közötti távolságot egyik irányba érdemes a kiépített, kényelmes turistaúton gyalogosan megtenni. Az út mentén található a Szikla-forrás, amelynek vízhozama az elmúlt időszak csapadékhozamának megfelelően változik. Kiadósabb esőket követően a sziklafal repedéséből percenként akár 5-10 ezer liter víz is lezúdulhat, míg szélsőségesen száraz időszakokban a forrás teljesen kiapad.

A Szalajka-völgyben hosszú idők óta őshonos halfajta a pisztráng. Ezt a hazánkban meglehetősen ritka lehetőséget használja ki a szilvásváradi pisztráng tenyészet, ahol közel száz éve foglalkoznak a pisztráng tenyésztésével.

Szalajka-völgy linkgyűjtemény | A Szilvásváradi Erdei Vasút története

Szilvásvárad, Szalajka-völgy

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Mátraalmás Galyatetőről egy esős tavaszi napon Nagy őzlábgomba Alkony az állomáson
Pihenő Hosszúra nyúló árnyékok Az Operaház hangja

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak