Somoskő vára és a bazaltoszlopok

Távolság Mátraalmástól: 40km (45 perc)

Salgótarjántól északra, a magyar-szlovák határ mentén fekvő Várhegyen áll Somoskő vára. Bár az országhatárt jelző kerítés máig elválasztja Somoskőújfalu községtől, de a szomszédos két állam uniós tagsága után már könnyűszerrel megközelíthető a történelmi műemlék. Az impozáns várat az északi fal alatt található híres bazaltoszlopok teszik még érdekesebbé.

A vár első részeit a 13. században építették a Kacsics nemesi család tagjai. 1320-ban Károly Róbert foglalta el a várat, majd új birtokosa Szécsényi Tamás erdélyi vajda és leszármazottai lettek. Az erődítmény 1460-ig volt a birtokukban, majd ekkor a Losonczy családé lett. A törökök 1576-ban foglalták el Somoskő várát, majd egészen 1593-ig uralták. A vár végső pusztulását az 1682-ben betörő tatár lovasok okozták, akik felgyújtották épületeit és lerombolták a védműveket. Az 1970-es években a vár területén helyreállítási munkálatok kezdődtek, melyek azonban gyorsan abbamaradtak.

Az északi várfal mentén találjuk a jellegzetes bazaltömlést. A csaknem 500 méteres magasságból kihajló, mintegy 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el. A bazaltömlés a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény részét képezi.

A somoskői vár hétfő kivételével minden nap látogatható, 7 és 19 óra közötti nyitvatartással. Autóval legkönnyebben a 21-es számú főútról, Somoskőújfalunál letérve érhető el.

További információk Somoskő váráról

Somoskő vára és a bazaltoszlopok

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Zöldár a Galya-patakon A Mátra zöld szíve Téli nyugalom
A falu gyermekei Hosszúra nyúló árnyékok Korlát elemeinek beemelése

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak