Siroki vár

Távolság Mátraalmástól: 40km (45 perc)

A Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye feletti Várhegyen áll Sirok vára, amely labirintusszerű helyiségeivel és folyosóival még romként is megragadó látványt nyújt. Felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen fedezik fel maguknak az egykori erődítmény zegzugos átjáróit, sziklaüregeit, alagútrendszerét. A várból a Mátra és Bükk közötti, dombokkal szabdalt vidékre gyönyörű kilátás nyílik.

A siroki vár két jól elkülönülő részből, egy alsó és felső várból áll. Az alsó vár az erődítmény legrégibb területe, amely keletkezése óta számos átalakuláson ment át. Falait olasz bástyákkal és ágyúlőrésekkel tagolták. A főbejárat az északi fal kiszögelésének védelmében helyezkedett el, felvonóhíddal. Az alsó várból a felsőbe vezető, sziklába vésett szűk és meredek alagút középen három irányba válik szét: a középső a felső várba vezet, a két oldalsó pedig a felső várat a falak alapja alatt öleli át. Az erősen romos állapotú felső vár délkeleti oldalán a belső lakótorony két falcsonkja még áll, ahonnan lépcső vezet le az északi fal alatt húzódó, sziklába vágott folyosókba, melyek néhol kisebb helyiségekké bővülnek.

A siroki vár területe napjainkban felújításon megy keresztül. A tervek szerint 2011-ben készülhet el az alsó vár kaputornyának és a két várat összekötő sziklafolyosó-rendszernek teljes rekonstrukciója. A következő években a felső vár teljes felújítására is sor kerül majd. A várudvarban rendezvények lebonyolítására alkalmas terület, a fedett épületekben kiállítótermek kerülnek majd kialakításra.

Sirok vára egész évben, a hét minden napján szabadon látogatható. A terület bejárhatóságát a folyamatban lévő felújítási munkálatok korlátozhatják.

A siroki vár története | Részletes építészeti leírás

Siroki vár

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Harkály Muzsikál az erdő Családi portré - Mátraalmás Anno
Régi otthon - Mátraalmás Anno Hosszúra nyúló árnyékok Közönség

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak