Kisnánai vár

Távolság Mátraalmástól: 52km (55 perc)

Szőlősdombok között, Kisnána lakóházainak szomszédságában találjuk a Mátraalja talán legszebb középkori erődítményét. A kisnánai vár a fiatalabb erődítmények közé sorolható, mert a Kompolti nemesi család csak a 15. század közepén, a Hunyadiak korában építtette az első kőfalat lakótornya köré. Az új várfal a szomszédos falu plébániatemplomát is körbevette, az épületegyüttes vaskos kaputornyához mély árok felett átívelő felvonóhíd vezetett.

A vár békés évtizedei a 16. század közepén véget értek, amikor a korszak hírhedt rablólovagja, Móré László telepedett az épületbe garázda fegyvereseivel. Miután Móré útonállói rendszeresen kifosztották a török kereskedőket, a budai pasa 1543-ban sereggel vonult a kisnánai vár ellen. A túlerő rövid idő alatt győzedelmeskedett, a győztesek pedig lerombolták védműveit.

Az 1960-as években a vár területén régészeti feltárások folytak, a megmaradt épületrészeket és falakat helyreállították. 2010 és 2011 között pályázati forrás bevonásával valósult meg a vár rekonstrukciója, melyek után a vár megszépülve és új látványosságokkal, rendezvényekkel várja látogatóit. A várfalakat megerősítették és részben helyreállították, az öregtorony felújítása során pedig kialakításra került egy panorámaterasz és több kiállítóterem. A vár területén található pincerészben a mátraaljai "bortrezor" mellett rendezvényterem is található. A várkertben lévő szabadtéri színpad és nézőtér a hagyományos kisnánai rendezvényeknek ad otthont.

A vár jelenleg április 1-től október 31-ig, a hét minden napján látogatható 9 és 17 óra között. A vár területére csak belépőjegy megváltása után lehet bejutni, melynek ára 1000Ft. 10 fő feletti csoportok, gyermekek és nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. A várkertben lévő rendezvényhelyszínek bérelhetők. Részletes információk a Kisnánai vár hivatalos honlapján.

Kisnána történetéhez két legenda is fűződik, melyek közül mindkettő Móré Lászlóval kapcsolatos: egyes elbeszélések szerint az ostrom során megrémült Móré aranypénzt szórt a török támadók közé, hogy így terelje el figyelmüket, miközben ő szökni próbál. Csele azonban nem sikerült, a török katonák elfogták és élete hátralévő részét a hírhedt isztambuli Héttorony börtönében élte le. A másik történet szerint Móré az összerabolt értékek egy részét a vár területén ásta el. Egyik történet valódiságára sincs meggyőző bizonyíték, a régészeti feltárások során semmi ehhez fogható nem került elő.

A Kisnánai vár felújításáról | Kisnána története (Egri történész portál)

Kisnánai vár

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

A buszfordulónál Muzsikál az erdő Téli patakpart
Mátraalmás társadalmi észlelője Szemétszedés után Törött oszlop cseréje

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak