Kékestető, hazánk legmagasabban fekvő pontja

Távolság Mátraalmástól: 20km (30 perc)

Az ország legmagasabb pontja a Mátrában található: Kékestető, 1014 méter. Közvetlenül a tévétorony szomszédságában pillanathatjuk meg a magassági jelet: ehhez a nemzetiszínű kőhöz szinte mindenki elzarándokol, életében legalább egyszer. A hegy emelett hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye és síközpontja, a téli időszakban itt üzemel Magyarország leghosszabb lesiklópályája. A 2 km hosszú sípálya 770-1010 méter közötti magasságban található.

A kékestetői adótorony egyik szintjén kialakított kilátó egész évben látogatható, egyedül viharos szél esetén tart zárva. Az adótorony teljes magassága 176 m, a kilátó egy 45 méteres magasságban épült nyitott teraszon található. Nyitvatartás a nyári félévben 9 és 18, a téli félévben 9 és 16 óra között. A toronyból tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé. Ha a légköri nedvesség szintje alacsony, akkor észak felé nézve még a Magas-Tátra havas vonulatai is jól kivehetőek.

A téli hónapokban gyakori, hogy tartósan magas légnyomás és gyenge légmozgás mellett a Kárpát-medence legalacsonyabban fekvő területein a hideg levegő megreked, a kialakuló hidegpárna felső határán ködfelhőzet képződik. Az ország döntő részén ilyenkor meglehetősen szürke, eseménytelen időjárás uralkodik. Magasabb hegyeink csúcsai azonban a ködpárna felett helyezkednek el, ilyen időjárási helyzetben a kékestetői kilátóból kitekintve lenyűgöző látvány tárulhat a szemünk elé: kék eget és egy végtelen felhőtengert látunk, amelyből a Mátra és a Bükk csúcsai szigetként emelkednek ki.

Hidegpárnás képek Kékestetőről | Folyamatosan frissülő meteorológiai adatok | Webkamera - Kékes sípálya

Kékestető, hazánk legmagasabban fekvő pontja

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Csízek a tavaszi fűben Meteorológiai állomás Tavaszi bükkös
A galyatetői út A Mátraalmási Dalos Asszonyok Műsorplakát

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak