Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok

Távolság Mátraalmástól: 22km (25 perc)

A Mátraalmástól nem messze található nógrád megyei Kazár határában egy erdőkkel körülvett, egyedülálló természeti érték található. A 20 millió éves, Mátrával egyidős riolittufa felszínbe a lezúduló esővíz barázdákat vágott, melyek idővel kisebb szurdokvölgyekké nőttek. A világon mindössze 6 ehhez hasonló képződményt tartanak számon, a legközelebbi a törökországi Kappadókiában található.

A fátlan hegyoldal hihetetlenül változatos formák tárháza. Találunk itt közel függőleges falú eróziós szurdokvölgyeket, kisebb csatornákat, karfiolszerű felületeket, vízvájta alagutakat, alámosott falakat, sziklatornyokat, indiánsátor formájú kúpokat (ún. wigwamok), stb. Az ilyen területeket a földtani szakirodalom "badland" néven kezeli, elsősorban terméketlenségükre, holdbéli jellegükre utalva.

A szurdokvölgy és környéke teljesen kiépítetlen, megközelíése több irányból, ösvényeken haladva lehetséges. Szerencsére a legkézenfekvőbb megközelítési útvonal jelzett turistaúton halad végig, ami jelentősen megkönnyíti a tájékozódást. A falu keleti részéről indulva, a Nádújfalu-Salgótarján főútról a P+ jelzésen északi irányban kell letérni. A turistajelzés egy mellékutca végén hagyja el a települést, kezdetben földúton, majd később ösvényen halad felfelé. Kb. 2.5 km távolság és 100 méter szintemelkedés megtétele után elérjük a riolitufával borított, kopár felszínt.

Képek és rövid ismertető | Megközelítési lehetőségek részletes leírása

Kazári holdbéli táj, Riolittufa-szurdok

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Magányos óriás Meggyvágó Zúzmarás fák
Híd az áradó patakon Állomáslátogatás Gyerekek a nézőtéren

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak