Ipolytarnóc, ősmaradányok

Távolság Mátraalmástól: 56km (1 óra)

Az "őskori Pompejiként" is emlegetett területre érkező látogatókat a fogadóépület előtt elhelyezett hatalmas megkövült fenyőtörzsek üdvözlik, itt kezdődik a különleges időutazás egy háromdimenziós kisfilm megtekintésével. A fogadóépülettől induló tanösvényen a mérföldkövek felíratai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet a geológiai ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.

A Borókás árok bejáratától induló 800 méter hosszú szakasz lényegében egy példásan kiépített földtani alapszelvény, amely elvezet bennünket a földtörténeti múlt 17-23 millió évvel ezelőtti szakaszába. Láthatunk cápafogakat rejtő ősi tengerfeneket, trópusi esőerdő maradványait, valamint az ezeket megőrző vulkáni kőzet- és hamurétegeket. Ipolytarnóc a világ egyik leggazdagabb, komplex őslábnyom-lelőhelye. Ez idáig közel 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát sikerült beazonosítani. Az emlősök közül az ősi orrszarvúak kör alakú és három patában végződő lábnyomai a leggyakoribbak. Emellett őz- és szarvasfélék, kisebb ragadozók és madarak lépésnyomai is az iszapba kövültek.

Az ipolytarnóci bemutató terület március 1. és október 31. között, hétfő kivételével a hét minden napján várja látogatóit. A nyári hónapokban 9 és 18 óra, tavasszal és ősszel 9 és 17 óra közötti nyitvatartással. A geológiai tanösvényen 1 órán át tartó idegenvezetés igényelhető, az utolsó vezetett túra nyáron 16 óra 30 perckor, tavasszal és ősszel 15 óra 30 perckor indul.

Jegyvétel csak a fogadóépületi pénztárban lehetséges, sajnos bankkártyával, utalvánnyal vagy üdülési csekkel nem lehet fizetni.

Ipolytarnóci Ősmaradványok - hivatalos ismertető

Ipolytarnóc, ősmaradányok

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Madarak az etetőnél Galyatető nyáron Vargánya
Híd az áradó patakon Szabadtéri étkeztetés Az Operaház hangja

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak