Ilona-völgy

Távolság Mátraalmástól: 24km (30 perc)

A Mátra természeti szépségei közül az Ilona-völgyet feltétlenül érdemes megnézni. A völgy bejáratánál álló székelykaputól induló aszfaltozott utat évszázados - vadgesztenyékből és hársakból álló - fasor szegélyezi. A Mátra legnagyobb vízesését egy rövid turistaút végén találjuk, a zuhatag csapadékos időben, magas vízhozam mellett nyújt igazán szép látványt.

Az Ilona-völgyi vízesés magassága eléri a 10 métert. A Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád /606 m/ és a Cserepes-tető /734m/ csúcsainak meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. A vízesés függőleges fala alatt 30 méternél is magasabb bükkfaóriások és kavicsként szétszóródott gigászi sziklatömbök találhatóak.

A völgyben és ennek közvetlen szomszédságában számos piknikezésre alkalmas rét található. Rövid sétával több forrást is érinthetünk, köztük a parádóhutai Klarissza-forrást is, melynek gyógyító hatású, vastartalmú vizét Kitaibel Pál, kiváló botanikusunk fedezte fel a 18-19. század fordulóján.

Az Ilona-völgy kíváló kiindulópont lehet hosszabb gyalogtúrákhoz is, a Kékestető csúcsa és a Keleti-Mátra hegyvonulatai egyaránt elérhetőek innen.

Útibeszámoló az Ilona-völgyből

Ilona-völgy

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Faluszépítés - szemétszedés Őszi erdő Falukarácsony
Faluközpont felújítása Esti szalonnasütés Az ablakon át

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak