Hollókő, a palóc falu

Távolság Mátraalmástól: 51km (45 perc)

Hollókő a nógrád megyei palóc múlt egy szeletét eredeti állapotban őrizte meg, a település egyike hazánk legfontosabb kulturális és építészeti látnivalóinak. A település által megőrzött tradícionális palóc építészet és hagyományok kiemelkedő jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Hollókő az egyetlen magyar falu, amely az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel.

Hollókő a Cserhát dombjai között megbúvó kis falvakra jellemző egyutcás településtípust képvisel. A palóc településeken a nagycsaládok szokás szerint egyetlen telekre építkeztek, és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egyszerűen egy újat emeltek. A falu központjában, a domb tetején kialakított "szigeten" kis fatornyos, zsindellyel fedett templom áll. A napjainkban már 400 főnél is alacsonyabb lélekszámú település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magában - ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is faragásokkal díszített faoszlopos tornácok szegélyezik.

Hollókő értékét tovább növeli, hogy a falu napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják.

Hollókőről bővebben: Faluismertető| Világörökség| Rendezvények, programok

Hollókő, a palóc falu

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Faluszépítés - szemétszedés Muzsikál az erdő Tavaszi bükkös
Régi summásláda Szuhahutáról Tavasz helyett tél? Magyar és szlovák népdalok

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak