Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum

Távolság Mátraalmástól: 26km (35 perc)

Az Ágasvár alatti Fenyvespusztán, 300 méteres magasságban található arborétumot 1925 és 1940 között alakította ki Dr. Tuzson János erdőmérnök-botanikus. A 4 hektáros, szabadon látogatható park területén 21 Európában ritkának számító fenyőféle, valamint 6 különleges lomblevelű és több cserjeritkaság tekinthető meg. A gyűjtemény legérdekesebb példánya Nógrád megye egyetlen atlaszcédrusa, amely körülbelül 70 éves, törzsátmérője közel 3 méteres.

Tuzson János gyűjteményét elsősorban kísérleti céllal hozta létre, a távoli vidékekről származó egzotikus növényfajokat földlabdásan hozatta Fenyvespusztára. Az atlaszcédrus mellett a gyűjtemény értékes részét képezik az általában a kevésbé gyakori fafajokhoz tartozó balzsamos fenyők, bércifenyők, kaukázusi jegenyefenyő, a kolorádó fenyő, a Lawson-ciprus, az oregoni hamisciprus facsoport, szürke- és zöld duglászfenyő facsoport, valamint a japán juhar 33 példánya.

Az arborétum alapítója csemetenevelés, szaporítás és növénynemesítés mellett gyógynövényekkel is foglalkozott. Elsősorban a gyapjas és a piros gyűszűvirág termesztésével kísérletezett. Az ösvényeket szegélyező rózsatövek az egykori tulajdonos rózsaolaj nyerésére irányuló kísérleteire emlékeztetnek.

A Tuzson-Arborétum története

Fenyvespuszta, Tuzson-Arborétum

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

A falu szélén Hajnácsi tájak Kékestető
Csapadéknapló Műszaki átadás Az ablakon át

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak