Egerszalók fürdői

Távolság Mátraalmástól: 60km (1 óra)

A település igazi nevezetessége a falu szomszédságában felszínre törő 65-68 fokos hévízforrás, melynek domboldalon lefolyó vize Európában egyedülálló természeti képződményt hozott létre. Napjainkban a hőforrás szomszédságában már három fürdő található, melyek egész évben várják vendégeiket: a Gyógy- és wellness fürdő, a hely korábbi arcát idéző Nosztalgia Strandfürdő, valamint egy római stílusban épült modern termálfürdő.

A feltörő termálvíz lehűlésekor egyre kevesebb oldott ásványi anyagot képes megtartani, a kicsapódás következtében folyamatosan építi saját sódombját. Hasonló jelenséget a világon csupán két helyen, a törökországi Pamukkale-ban és az Egyesült Államok Yosemite nemzeti parkjában figyelhetünk meg. A hófehér sódomb szigorú védelem alatt áll, megközelítése a fürdővel együtt kiépített sétaösvényen lehetséges.

Az egerszalóki hőforrás létét a bükkszéki fürdőhöz hasonlóan kőolaj és földgázkutatásoknak köszönheti. 1961-ben a mai forrás helyén fúrást végeztek, amelynek során 410 méteres mélységből forró víz tört a felszínre. Nyolc évvel később, 1969-ben építették ki az első kezdetleges fürdőlétesítményt. 1987-ben a már létező 1. kút vízhozamát egy második kút fúrásával növelték tovább, ennek mélysége 426 méter. A két forrásból enyhén különböző hőmérsékletű, magas ásványianyag tartalmú termálvíz tör a felszínre, a vízhozam kb. 2350 liter percenként.

A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét. Gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta, összetétele számtalan betegség gyógyítására, kezelésére teszi alkalmassá.

A fürdők egész évben nyitva tartanak, a Gyógy- és wellnessfürdő szolgáltatásai minden nap 10 és 20 óra között vehetők igénybe, a Nosztalgia Strandfürdő pénteken és szombaton 9 és 23, a hét többi napján reggel 9 és éjjel 1 óra között látogatható.

Az egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő honlapja
A hőforrásról bővebben

Egerszalók fürdői

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Téli erdők Hegyek és völgyek A Werbőczy-kút ismeretterjesztő táblája
Híd az áradó patakon Színkavalkád Különös hangszerek

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak