Bélapátfalvai ciszterci kolostor

Távolság Mátraalmástól: 54km (55 perc)

Bélapátfalva határában, a 815 méter magas Bélkő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás mellett található Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely még a Tatárjárás előtt, 1232-ben épült. A templom mellett álló egykori kolostor, amelynek már csak romjait láthatjuk, ennél is régebbi. Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség.

Egerből észak felé haladva a putnoki vasútvonal mentén, az Eger-patak völgyében vivő országúton közelíthetjük meg Bélapátfalvát. Elhagyva a szarvaskői vár alatt vadregényesen összeszűkülő völgyszorost, Mónosbél után kitágul a patak völgye. Jobboldalt feltűnik a Bükk hegység előretolt bástyája, a Bélkő. A korábbi bányaművelés által orgonasípszerűen lerobbantott sziklatömbök aljában áll a ciszterciek bélháromkúti apátságának tájba harmonikusan simuló temploma.

Az apátság hétfő kivételével minden nap 10-től 16 óráig látogatható. Ez idő alatt idegenvezetés is igényelhető. Tel. +36 20 934 3665

A bélapátfalvi ciszterci apátság középkori templomától tanösvény indul a Bélkő megmaradt, 815 méter magas csúcsára. A kilátóhelyen végződő 5 kilométer hosszú, 7 állomásra felfűzött útvonal bejárásához és az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges. A tanösvény a Bélkő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek növény- és állatvilágát bemutató komplex-típusú tanösvény. Végpontján további túraútvonalak csatlakoznak be, ahonnan tovább folytathatjuk utunkat Szilvásvárad, vagy akár a Bükk-fennsík felé.

A kolostorról bővebben: Bélapátfalva község honlapja | Szócikk a Wikipédián

Bélapátfalvai ciszterci kolostor

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Mátraalmás téli látképe Mátraalmási ősz Vízpart
Beszakadt áteresz, rendezetlen közterület Műszaki átadás Korlát elemeinek beemelése

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak