Mátraalmásról bővebben

Falutörténet | Mátraalmás a helyiek szemével | Helyi hagyományok | Szlovák kisebbség | Mátraalmásért Egyesület | Népesedési adatok | Éghajlati adottságok | Kapcsolódó anyagok

A Mátra északi oldalában, 850-950 méteres hegycsúcsok és sűrű erdők ölelésében találjuk ezt a parányi települést, melyet a 18. század elején idetelepülő 4 család - a Lajgutok, Gembiczkiek, Draveczkiek és Storkok alapítottak. Mátraalmás egyike az ország legmagasabban fekvő falvainak, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik.

A falu régen Szuhahuta-ként volt ismert, jelenlegi nevét 1962-ben kapta. A 18-19. században üveghuta működött itt, majd ezt követően a faeszközök és bútorok készítése biztosította a helyi lakosság mindennapi megélhetését.

A település hangulatát egész évben meghatározza a természet közelsége, a városi élet zaja után pihentető csend és nyugalom. Mátraalmás lélekszáma alig haladja meg a 100 főt, a településen található régi és új építésű házak jelentős része nyaraló-telelő épület. A falu szomszédságában találunk meredek hegyoldalakat, kristálytiszta vizű csörgedező patakokat, valamint érintetlen, tavasszal és nyáron vadvirágokkal teli réteket. A környék éghajlata jelentősen eltér a Magyarország alacsonyabban fekvő területeit jellemző viszonyoktól: a nagyobb magasságnak köszönhetően a nyár időjárása jóval kellemesebb, mint Budapesten vagy az Alföldön. Télen a hótakarós napok igen magas száma tekinthető érdekességnek.

Mátraalmás kitűnő kiindulópont a gyalog- és kerékpártúrázók számára, ahonnan a Mátra vidékének nagy része bejárható. Emellett a faluban és környékén az aktív pihenés egyéb formáira is van lehetőség. Autóval a Mátra vonzáskörzetének számos látnivalója, köztük Eger városa, a Világörökség részét képező Hollókő, Somoskő vára, vagy Ipolytarnóc világhírű ősmaradványai is egy óránál rövidebb utazással megközelíthetőek.

Falutörténet Mátraalmás története az alapítástól napjainkig
Mátraalmás a fellelhető régi dokumentumokban korábbi nevén, Szuhahutaként szerepel. Jelenlegi nevét 1962-ben kapta. A hegyvidéki község kialakulása és fejlődése is eltér Szuháétól...

Mátraalmás a helyiek szemével Mátraalmás a helyiek szemével
2008-ban közvéleménykutatás készült arról, hogyan ítéli meg a helyi lakosság a település fejlettségét, szeret-e itt élni, valamint miben látja a jövőbeli fejlődés lehetőségeit. A megkérdezettek fele mátraalmási, fele szuhai lakos volt.

Faeszköz készítés, asszonyfarsang Helyi hagyományok
Településünk történetéhez két jellegzetes hagyomány kapcsolódik. A helybéliek számára hosszú időn keresztül a faeszköz készítés jelentette a mindennapi megélhetés egyik fő forrását. A mátraalmási asszonyfarsang megrendezésére minden évben húshagyókedden került sor.

Szlovák kisebbség Szlovák kisebbség
Mátraalmást, korábbi nevén Szuhahutát a 18. század első felében idetelepülő szlovák, lengyel és morva származású iparosok, erdei munkások alapították. A falu fejlődésének első két évszázadát, a 20. század közepéig terjedő időszakot alapvetően határozta meg a helyi lakosság szlovák nemzetisége.

Mátraalmásért Egyesület Mátraalmásért Egyesület
A Mátraalmásért Egyesület egy politikai és egyházi élettől független civil szervezet, amely a helyi népesség kezdeményezésére 2004-ben alakult. Az Egyesület tevékenységének középpontjában a településfejlesztés áll.

Népesedési adatok - Mátraalmás Népesedési adatok
A 2001. évi országos népszámlálás hivatalos adatai alapján Mátraalmás népessége 133 fő. A faluban található 115 épületből 69 állandóan lakott, a fennmaradó 46 nyaraló, vagy lakatlanul álló épület...

A Mátra éghajlati jellemzői Éghajlati adottságok
A Mátra éghajlatát síkvidéki környezeténél alacsonyabb átlaghőmérséklet, kisebb napi hőingadozás, magasabb páratartalom és bőségesebb csapadék jellemzi. A hegységen belül a tengerszint feletti magasság és egy-egy terület tájoltságának függvényében változatos éghajlati adottságokkal találkozhatunk.

Kapcsolódó anyagok, tanulmányok - Mátraalmás Kapcsolódó anyagok, tanulmányok
Helyi vonatkozású szöveges dokumentumok gyűjteménye.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

A buszfordulónál Meteorológiai állomás Családi portré - Mátraalmás Anno
Tél Mátraalmáson Ünnepi beszéd Nézőtér

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak