Keleti-Mátra túra - kerékpártúra a Mátrában

táv: 72km | szintemelkedés: 1270m | nehézség: nehéz

Útvonal

Mátraalmás (550m) - Mátra úti üdülőtelep - Szuha-felvég (370m) - Gombás halastó - Bükkfa-forrás (450m) - Térfy Béla út - Parádsasvár (315m) - Parád (230m) - Ilona-völgy - Várbükki erdészház (335m) - Domoszlói kapu (505m) - Macskavár - Felső-Tarjánka erdészház - Markazi-kapu (670m) - Kékes-völgy - Négyeshatár (800m) - Kőmező - Vaskapu - Kalló-völgy - 24-es főút, parkoló (620m) - Csór-réti vízmű, déli bejárat (495m) - Görgőbikki-út - Károlyvágási út - Rudolftanyai elágazás (770m) - Rudolftanyai út - Mátraalmás

Részletes leírás

Mátraalmást a Szuha felé vezető országúton hagyjuk el, hosszú lejtőn egészen Szuha felső határáig ereszkedünk.

Szuhára érkezve, még a település szélén jobbra kanyarodva hagyjuk el az országutat. A Térfy Béla úton kb. 10 kilométert teszünk meg Szuha és Parádsasvár között. Elhaladunk a Gombás-halastó parányi vízfelülete mellett, majd a Bükkfa-forráshoz érkezünk. Egy idős bükkfa gyökerei között tör felszínre a tiszta, jóízű forrásvíz. Hosszú erdei útszakasz után érkezünk Parádsasvár házai közé.

A házak között haladva néhány száz méter megtétele után elérjük a falu főutcáját, ezen balra lefelé haladunk tovább, rövidesen a kastélyszállóhoz érkezve.

A kastélyszállót elhagyva szinte azonnal elérjük a 24-es főutat, amelyen eger irányába indulunk el. Áthaladunk Parádon, majd Parádfürdőn is. Közvetlenül Parádfürdő utolsó házai után találjuk az Ilona-völgy bejáratát (jobbra kiágazó erdészeti út).

Áthaladunk a székelykapu alatt, majd kilométereken keresztül egy gesztenyefákkal övezett, enyhén emelkedő úton tekerünk felfelé. A hosszú fasor végén parkolót találunk, az Ilona-völgybe egészen idáig lehetséges gépjárművel behajtani. Közvetlenül a parkoló mellett balra ágazik ki a Várbükki erdészház és a Domoszlói-kapu felé vezető erdészeti út.

Az 500 méter feletti magasságban fekvő Domoszlói-kaput egy hosszabb szerpentines szakasz után érjük el. Innentől az út a Keleti-Mátra déli oldalában emelkedik tovább, egészen a Macskavárig (620m). Macskavártól kb. 800 méterre találjuk a Felső-tarjánkai erdészházat, illetve kb. 1 km-re egy széles és jó minőségű földúton továbbhaladva, jobbra térünk le a Markaz felé vezető erdészeti útról.

A Mátrabérc oldalában kanyarogva érkezünk a Markazi-kapuhoz, majd a Sas-kő és a Kékestető csúcsai alatt található Kékes-völgyet kerüljük meg. A földút folyamatosan emelkedik, egészen a 800 méter magasan található Négyeshatár kilátóhelyéig.

Négyeshatárnál a földút kettéválik, itt balra egyenesen haladunk tovább. Hosszú lejtős szakaszon, oldalvölgyeket kerülgetve érkezünk a 24-es főúthoz.

Az országúton balra kanyarodva mindössze 50 métert kell megtennünk, itt a parkolóhoz érve jobbra kell letérni az útról. A Csór-réti víztározó déli bejáratához, majd onnan a Károlyvágási útig vezető aszfaltos erdészeti út innen indul.

A Csór-réti kiágazás után hajtűkanyarral kezdődik a Károlyvágási útkereszteződésig tartó emelkedős útszakasz. Az útelágazást elérve jobbra haladunk tovább, néhány km enyhe emelkedő után a Mátraháza-Pásztó közötti úton találjuk magunkat.

A kereszteződés után balra fordulva, mindössze néhány száz méter megtétele után, a Rudolftanyai elágazás jobbra kanyarodva hagyjuk el a galyatetői országutat. Erdészeti úton haladva hosszú, pihentető lejtmenet után érkezünk vissza Mátraalmásra.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Téli erdők Muzsikál az erdő Az utolsó napsugarak
Mátraalmás társadalmi észlelője Felhőtlen, örömteli pillanatok Stork Joachim Gábor I. helyezett

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak