Galyatető körtúra - kerékpártúra a Mátrában

táv: 25km | szintemelkedés: 500m | nehézség: közepes

Útvonal

Mátraalmás (550m) - Borzagosi erdészház (590m) - Tajti-forrás - Ágasvári elágazás (710m) - Mátraszentlászló - Három falu temploma (810m) - Bőgős-rét - Károlyvágási út - Angic-forrás (700m) - Rudolftanyai elágazás (770m) - Rudolftanyai út - Mátraalmás

Részletes leírás

Mátraalmást a Szuha felé vezető úton hagyjuk el, a fák közé érve közvetlenül az első patakhíd után egy elágazást találunk. A balra kiágazó erdészeti úton haladunk tovább.

Néhány kilométeren át tartó emelkedő után elérjük a Borzagosi vadászházat, itt élesen balra kanyarodva egy jó minőségű földútra fordulunk.

Szerpentinszerű kanyarok, egy felhagyott kőfejtő és hosszú emelkedő után egy elágazáshoz érünk, utunkat a hajtűkanyart bevéve balra folytatjuk tovább. Az emelkedő egyre lankásabbá válik, sokat könnyítve a haladáson.

A mátraszentlászlói erdészházhoz érve az út ismét kettéválik, itt jobbra fordulva rövidesen beérünk a település házai közé, a földút a Mátraszentimre felé induló országútnál ér véget. Mátraszentlászlót elhagyva az országút ismét emelkedni kezd, a közeli sípályát övező üdülőtelepen haladunk át. A Három falu temploma jelzi körtúránk legmagasabb pontját, kb. 810 méteres magasságban.

Enyhe lejtőn érkezünk a bőgős-réti kereszteződéshez, ahol a Mátraháza-Pásztó közötti országutat keresztezve a károlyvágási erdészeti útra érünk. A Galyatető déli oldalán haladó út bővelkedik lejtős szakaszokban, szép kilátásban.

A következő útelágazásnál balra haladunk tovább, 2-3 kilométeres enyhe emelkedő után a Mátraháza-Pásztó közötti úton találjuk magunkat.

A kereszteződés után balra fordulva, a galyatetői országúton mindössze néhány száz métert kell megtennünk, hogy elérjük a Rudolftanyai elágazást. Itt jobbra kanyarodva hosszú, pihentető lejtmenetben érkezünk vissza Mátraalmásra.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Mátrabérc Meggyvágó A harangláb télen, havazás után
TeSzedd - Önkéntesen a tiszta Magyarországért Szabadtéri állófogadás Őszi színek

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak