Mátraalmás-Kékestető-Mátrafüred - gyalogtúra a Mátrában

táv: 30km | szintemelkedés: 930m | nehézség: nehéz

Útvonal

Mátraalmás faluközpont (550m) - Galya-patak, vízesések - Köves-orom - Fekete-tó (730m) - Rudolftanyai elágazás (770m) - Nagy-lápafő - Csór-hegy (730m) - Mátra-nyereg (605m) - Vörösmarty-turistaház - Kőris-mocsár (700m) - Pisztrángos-tó - Erzsébet-szikla, Sas-kő (898m) - Kékestető (1014m) - Disznó-kút (955m) - Kékesi vadászkunyhó - Kossuth-kút (620m) - Béka-forrás - Csepegő-forrás (415m) - Kőporos-tető - Mátrafüred (350m)

Autóbusszal: Mátrafüred-Mátraháza-Galyatető (Hivatalos Volán Menetrend)

Galyatető (964m) - Werbőczy-kút (805m) - Mátraalmás

Jelzések

zöld háromszög, jelzés nélkül (erdészeti úton), piros kereszt, kék kereszt, piros sáv, piros kereszt, kék kereszt, országos kéktúra, zöld sáv, zöld kör

Részletes leírás

(A Csór-hegy csúcsáig az útvonal megegyezik a a Mátravasút vonalát érintő túráéval)

A zöld kör és zöld háromszög közös szakaszán indulunk felfelé, a Galyai úton. A két jelzés sűrű, fiatalos erdőbe térve hagyja el Mátraalmást. Egy elágazás után a zöld háromszögön haladunk tovább.

A jelzett ösvény a fiatalos erdő után egy meredek falú vögybe vezet, ahol elhaladunk a Galya-patak kisebb vízesései mellett. A piros sáv keresztezése után rövidesen egy földutat keresztezünk a Köves-orom lábánál. Itt a zöld háromszögről letérve, balra haladunk tovább.

A földút megkerüli a fák alatt megbújó Fekete-tó apró vízfelületét, majd a Rudolftanyai úthoz csatlakozva ér véget. Az aszfaltozott úton jobbra fordulva, kb. 2 km távolságot magunk mögött hagyva érünk a rudolftanyai elágazásnál található kilátóhelyhez, ahol a piros kereszttel jelzett úton balra lefelé folytatjuk utunkat.

Néhány száz méter után egy elágazáshoz érünk, ahol a piros kereszt balra lefelé fordulva folytatódik. Innen az egyenesen továbbhaladó kék kereszten gyaloglunk tovább a Mátrabérc túra vonalán, egészen a Csór-hegy csúcsáig. Ezen a szakaszon több helyen is szép kilátás tárul elénk Parádsasvár irányába.

A Csór-hegy csúcsát az egykori kilátó magára hagyott romjai jelölik, innen továbbhaladva, ereszkedés után érjük el a Mátra-nyerget.

A piros sáv és az országos kéktúra közös szakaszán, a 24-es főút mentén haladó ösvényen 1km-t teszünk meg a Vörösmarty-turistaházig, ahol a balra kiágazó piros kereszten haladunk tovább. Utunk a Kékestető északi oldalában, 600-700 méter közötti magasságban vezet, érintve a Kőris-mocsarat, a régi sífutópályák nyomvonalát, majd a parányi Pisztrángos-tavat.

A Pisztrángos-tó mellett kialakított erdei pihenőhöz érve elágazást találunk, itt a kék kereszten jobbra haladunk tovább. Igen meredek szakasz után 900 méter körüli magasságban, a Sötét-lápa nyeregnél érjük el a Keleti-Mátra gerincét.

Innen az országos kék jelzés vezet a Kékestető csúcsára. Az ország legmagasabb pontjára történő feljutás előtt érdemes egy rövid kitérőt tenni a szomszédos Erzsébet-sziklához és a Sas-kő tetején álló világháborús turista emlékhelyhez. Utóbbi helyen párját ritkító panoráma fogad minket. Kékestetőn az adótorony egyik alsó szintjén kialakított kilátóterasz felkeresése is ajánlott.

Kékestetőről a zöld jelzésen haladva juthatunk el Mátrafüredre, összesen két erdei pihenőt és 6 forrást - Disznó-kút, Pezső-kút, Vályus-kút, Kossuth-kút, Béka-forrás, valamint Csepegő-forrás - érintve. A jelzett ösvény először a Csurgó-patak völgyébe ereszkedik le, majd a Kőporos-tető lankás magaslatán átkelve érkezik Mátrafüred központjába.

A Mátrafüred-Mátraháza-Galyatető vonalon naponta több autóbusz közlekedik, ezek menetrendjáről a hivatalos menetrendeket összegyűjtő portálon tájékozódhatunk.

Galyatetőn a Nagyszálló szomszédságából két jelzés is indul Mátraalmás felé (zöld kör és zöld háromszög). A zöld kör mentén félúton találjuk a Werbőczy-kutat és a forrás mellett kiépített pihenőt.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Napfürdő Muzsikál az erdő Gyerekek a patakban - Mátraalmás Anno
TeSzedd - Önkéntesen a tiszta Magyarországért Kikelet a hegyekben Korai hó

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak