Hegyek, völgyek, Mátravasút - gyalogtúra a Mátrában

táv: 27km | szintemelkedés: 950m | nehézség: nehéz

Útvonal

Mátraalmás faluközpont (550m) - Galya-patak, vízesések - Köves-orom - Fekete-tó (730m) - Rudolftanyai elágazás (770m) - Nagy-lápafő - Csór-hegy (730m) - Nyírjesi erdészház - Csór-réti víztározó (530m) - Nagy-völgy - Lajosháza, Mátravasút (350m)

Erdei vasúton: Lajosháza-Szalajkaház (3.5km)

Szalajkaház (490m) - Üvöltő-bérc (625m) - Károlyvágási ház - Nyesettvár (813m) - Galya-csurgó - Péter hegyese, kilátó (960m) - Galyatető (964m) - Werbőczy-kút (805m) - Mátraalmás

Jelzések

zöld háromszög, jelzés nélkül (erdészeti úton), piros kereszt, kék kereszt, kék háromszög, országos kéktúra, zöld négyszög, zöld kereszt, sárga kereszt, sárga sáv, piros sáv, zöld kör

Részletes leírás

A zöld kör és zöld háromszög közös szakaszán indulunk felfelé, a Galyai úton. A két jelzés sűrű, fiatalos erdőbe térve hagyja el Mátraalmást. Egy elágazás után a zöld háromszögön haladunk tovább.

A jelzett ösvény a fiatalos erdő után egy meredek falú vögybe vezet, ahol elhaladunk a Galya-patak kisebb vízesései mellett. A piros sáv keresztezése után rövidesen egy földutat keresztezünk a Köves-orom lábánál. Itt a zöld háromszögről letérve, balra haladunk tovább egy széles, jól járható földúton.

A földút megkerüli a fák alatt megbúvó Fekete-tó apró vízfelületét, majd a Rudolftanyai úthoz csatlakozva ér véget. Az aszfaltozott erdészeti úton jobbra fordulva, kb. 2 km távolságot magunk mögött hagyva érünk a rudolftanyai elágazásnál található kilátóhelyhez, ahol a piros kereszttel jelzett úton balra lefelé folytatjuk utunkat.

Néhány száz méter után egy elágazáshoz érünk, ahol a piros kereszt balra lefelé fordulva folytatódik. Innen az egyenesen továbbhaladó kék kereszten gyaloglunk tovább a Mátrabérc túra vonalán, egészen a Csór-hegy csúcsáig. Ezen a szakaszon több helyen is szép kilátás tárul elénk Parádsasvár irányába.

A Csór-hegy tetejét az egykori kilátó magára hagyott romjai jelölik, itt jobbra ágazik ki a kék háromszög által jelzett ösvény, amelyen a hegy 730 méter magas csúcsáról az országos kéktúra vonaláig ereszkedünk.

Az országos kék jelzésen jobbra indulva, kevesebb mint 2 km megtétele után érkezünk a Nyírjesi erdészházhoz. Innen a zöld négyszög mentén folytatjuk utunkat, számos patakon átkelve, megkerülve a Csór-réti víztározót.

A víztározó létesítményeinek megkerülése után elágazáshoz érkezünk, a zöld kereszten balra lefelé fordulva, a Nagy-völgyön át ereszkedve jutunk el Lajosházáig.

A Lajosháza és Szalajkaház közötti három és fél kilométeres távot a nyári időszakban a Mátravasúton utazva tehetjük meg. Ha a vasút nem közlekedik, akkor ezt az útszakaszt a sínek mentén haladó zöld négyszög jelzésen haladva is megtehetjük. Mátravasút - részletes menetrend

Szalajkaház végállomásról indulva kezdetben a sárga kereszt, majd sárga sáv jelzéseken felfelé haladva, az Üvöltő-bércen és a Nyesettváron át, közel 500 méternyi szintemelkedés leküzdése után érkezünk Galyatetőre, a Nagyszálló melletti parkolóhoz.

A Nagyszálló szomszédságából két jelzés is indul Mátraalmás felé (zöld kör és zöld háromszög). A zöld kör mentén félúton találjuk a Werbőczy-kutat és a forrás mellett kiépített pihenőt.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

A felhők felett kelő nap Fagomba Vargánya
Kapcsolat a külvilággal Kora téli álom Felújított korlát a Galya-patak hídjánál

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak