Ágasvár, Csörgő-szurdok - gyalogtúra a Mátrában

táv: 19km | szintemelkedés: 630m | nehézség: közepes

Útvonal

Mátraalmás faluközpont (550m) - Harangláb - Galyavár-oldal - Sárkány-kút (630m) - Galyavári-patak - Bükkfa-kút (620m) - Lengyendi-patak - Mátraszentlászló, erdészház - Vörös-kő, kilátó (781m) - Mátraszentistván - Rebeka-kert - Szamár-kő - Ágasvár (789m) - Ágasvári turistaház (635m) - Csörgő-lyuk - Csörgő-szurdok - Csörgő-patak völgye - Mátrakeresztes (390m)

Autóbusszal: Mátrakeresztes-Mátraszentimre-Galyatető (Hivatalos Volán Menetrend)

Galyatető (964m) - Werbőczy-kút (805m) - Mátraalmás

Jelzések

kék kereszt, sárga kereszt, országos kéktúra, kék háromszög, piros sáv, piros kör, zöld kör

Részletes leírás

(Vörös-kőig az útvonal megegyezik a vöröskői forrástúrával)

A faluközpontból a kék kereszt és piros háromszög jelzések közös szakaszán indulunk el, érintve a Haranglábat. A falu utolsó házait elhagyva meredek ösvényen haladunk felfelé, a jelzések szétválásakor a kék kereszten folytatjuk utunkat.

A kék kereszten egészen Mátraszentlászlóig kell gyalogolnunk, a Mátra északi oldalán haladva ezalatt összesen három kiépítetlen forrást és három patakot érintünk. A turistaösvény utolsó szakasza meredek emelkedőt tartogat, rövid idő alatt közel 200 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni.

Egy földút keresztezése után érkezünk a sárga sáv és a kék kereszt közös szakaszára, ezen mindössze néhány száz métert kell megtennünk. Mátraszentlászló közelében a sárga kereszt jobbra ágazik ki, erre folytatjuk tovább utunkat.

A Mátraszentlászló melletti erdészházat megkerülve rövidesen a vörös-kői kilátóhoz érkezünk, amelynek tetejéről elsősorban észak felé nyílik kilátás, láthatjuk továbbá nyugat felé egyik későbbi úticélunkat, az Ágasvár csúcsát is.

Vörös-kő után a sárga kereszten egészen a jelzés végéig gyaloglunk, ahol az ösvény az országos kéktúra vonalához csatlakozik, Mátraszentistván megkerülése után. A kék jelzés először a Rebeka-kert ligetén halad át majd a Mátrabérc nyugati szakaszán folytatódik.

A Szamár-kőnél jobbra, meredek emelkedővel ágazik ki az Ágasvár csúcsára vezető kék háromszög. Az első nagyobb emelkedő után, az ösvény mellett jobbra kilátóhelyet találunk. Ágasvárra egy második, az előzőnél jóval hosszabb meredek szakasz leküzdésével juthatunk fel. A legszebb panorámát közvetlenül a csúcs után, az északnyugati oldalon fekvő sziklaszirtek mellett találjuk.

Ágasvár után meredek, óvatosságot igénylő lejtőn ereszkedhetünk le at Ágasvári turistaházig, ahonnan a piros sávon haladunk tovább egészen Mátrakeresztesig.

A piros sávból a Csörgő-lyuk barlanghoz, valamint a Csörgő-szurdokhoz egyaránt külön jelzés ágazik ki (utóbbihoz a piros kör), a két jelzés félkör alakú kitérő után a piros sáv útvonalára érkezik vissza. A piros kör kiágazásánál találjuk a kiépített Vándor-forrást.

A Csörgő-szurdok után a patakvölgy kiszélesedik, lejtése egyre lankásabbá válik. Mátrakeresztes előtt, a völgy jobb oldalán pillanthatjuk meg a Csókakő sziklafalait, amely a hazai sziklamászó közösség egyik kedvelt mászó- és gyakorlóhelye.

Mátrakeresztesen a Pásztó-Galyatető-Mátraháza országútra érve távolsági buszmegállót találunk, innen mátraszentimrei átszállással autóbusszal juthatunk Galyatetőre.

Galyatetőn a Nagyszálló melletti parkolóból két jelzés is indul Mátraalmás felé (zöld kör és zöld háromszög). A zöld kör mentén félúton találjuk a Werbőczy-kutat és a forrás mellett kiépített pihenőt.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Foltos szalamandra Fagomba Mátrabérc télen
Megkezdődtek a munkálatok Parkoló burkolása Muzsikál az erdő

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak