Hajnácsi panoráma - gyalogtúra a Mátrában

táv: 7km | szintemelkedés: 130m | nehézség: könnyű
Mátraalmás képtár: Hajnács

Útvonal

Mátraalmás (550m) - Galyavári-patak (510m) - Borzagosi út - Lajszkai fenyves - Hajnács-hegy, kilátóhely (570m), majd ugyanezen az útvonalon vissza

Jelzések

teljes hosszában turistajelzés nélkül, a tájékozódás Mátra turistatérkép és az itteni leírás segítségével lehetséges

Részletes leírás

Mátraalmásról a Szuha felé vezető országúton indulunk el, az út mentén egészen a Galyavári-patak feletti hídig gyaloglunk, ahol balra egy erdészeti út ágazik ki. Utunkat az erdészeti úton továbbhaladva folytatjuk.

Néhány száz métert megtéve az erdészeti út balra fordulva egy sűrű fenyveserdőn keresztül folytatódik. Közvetlenül a fenyves előtt jobbra egy fiatalos erdőbe vezető földutat találunk, itt erre kell továbbhaladnunk.

A fiatalos után az erdei út áthalad egy bekerített fenyvesen. A fenyőerdő szélén, a kerítésen nyíló kapun átjutva egy útkereszteződéshez érünk. A hajnácsi kilátóhelyre vezető földút innen indul a fenyőerdő kerítése mentén balra kiágazva.

A fenyőerdő kerítését elhagyva ugyanez a földút egy meredek hegyoldalon fekvő tölgyerdő szélén halad tovább. Ennek a szakasznak a végén találjuk a hajnácsi kilátóhelyet, ahol tiszta időben párját ritkító panoráma fogad minket. Az észak felől kisebb sziklákkal határolt hegy csúcsán 2-3 magányos bükkfa áll, az egyik tövében egy használaton kívüli magaslest találunk.

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Az északi oldal Jégfolyam Zúzmarás hegycsúcs
Tavaszi panoráma Húsvéti hópaplan Különös hangszerek

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak