Éghajlati adottságok

Hőmérséklet | Légnedvesség és csapadék | Szélviszonyok | Napsütéses órák száma | Hótakarós napok | Táblázatos összefoglaló

A Mátra éghajlatát általánosságban véve síkvidéki környezeténél alacsonyabb átlaghőmérséklet és bőségesebb csapadék jellemzi. A hegységen belül a tengerszint feletti magasság és egy-egy terület tájoltságának függvényében változatos éghajlati adottságokkal találkozhatunk. Mátraalmás éghajlati viszonyainak áttekintését az elmúlt években végzett helyi megfigyelések és a környező, hivatalos mérőállomások (Kékestető, Szolnok, Szécsény, Eger) több évtizeden átívelő adatsorai alapján készítettük el.

Hőmérséklet

Mátraalmás évi középhőmérséklete az Alföldre jellemzőnél 1.5-2.0°c-kal alacsonyabb, a legutóbbi 50 év átlagértéke kevéssel 9°c alatti. A legmelegebb években az éves átlaghőmérséklet meghaladta a 10°c-ot, míg hűvösebb esztendőkben 8°c-nál is alacsonyabb volt. Mátraalmáson az ország síkvidéki területeinél télen csak kissé, a nyári félévben azonban jelentősen hűvösebb hőmérsékletek uralkodnak. A -2.7°c-os januári középhőmérséklet mindössze 1 fokkal, a három nyári hónap átlaghőmérséklete viszont 2.5°c-kal marad el az Alföldön tapasztalható viszonyoktól.

A település hegyoldali, 500 méter feletti fekvésének köszönhetően a napi hőmérsékletingás alacsonynak mondható, igen ritka a 11-12°c-ot meghaladó napi eltérés. Ennek köszönhetően a késő tavaszi és a kora őszi fagyok az alacsony évi középértékek ellenére is lényegesen ritkábbak, mint a környező völgyekben és síkvidéki területeken.

A három téli hónap középhőmérséklete fagypont alatti, Mátraalmás általánosságban véve hidegebb, mint alacsonyabb fekvésű környezete. Az egyetlen kivételt különös módon a leghidegebb téli éjszakákat is előidéző derült és szélcsendes időjárás esetén tapasztalhatjuk, amikor a hideg levegő a legalacsonyabban fekvő területeket üli meg, Mátraalmáson valamivel enyhébb körülményeket kialakítva. A nyári félévben Mátraalmás és az alföldi Szolnok átlagos éjszakai hőmérsékletei megegyeznek, a mátraalmási nappali hőmérsékletek azonban 4-5 fokkal is elmaradnak a Szolnokon mérhetőtől. Ez a jelenség a Mátra északi oldalának éghajlatát különösen a nyári hőhullámok idején teszi kellemessé, amikor az Alföldön tapasztalható 34-36°c körüli hőséggel szemben a helyi maximumhőmérséklet nem haladja meg a 30 fokot, az éjszakák azonban nem válnak hűvössé.

Hőmérsékleti és csapadékviszonyok Mátraalmáson

Egy átlagos évben a legmelegebb napokon kora délután kevéssel 30 fok feletti, a leghidegebb napon pedig -15°c körüli reggeli hőmérsékletre számíthatunk. Ezeknél lényegesen alacsonyabb, vagy magasabb szélsőértékek csak ritkán fordulnak elő.

Légnedvesség és csapadék

A Mátra 1000 méteres csúcsmagasságával jelentősen kiemelkedik környezetéből, ezáltal a felszínközeli légáramlásoknak útját állja. A magasságkülönbség a légtömegeket felemelkedésre kényszeríti, elősegítve ezzel csapadékképződés folyamatát.

Mátraalmáson a csapadék éves mennyisége megközelíti a 800 millimétert, ez több mint másfélszerese az Alföldre jellemző 450-550 mm közötti éves összegeknek. A legszárazabb két hónap a január és a február, legnedvesebb a május-július közötti időszak. A domborzati (orografikus) hatásnak köszönhetően júliusban is igen gyakoriak a záporok és zivatarok, ezáltal a nyár elejét jellemző országosan csapadékos időszak a Mátrában lényegesen hosszabb. Az ősz első felének viszonylagos csapadékszegénysége után novemberben egy másodlagos csapadémaximum jelentkezik, gyakori kiadós esővel, időnként havazással.

A síkvidékinél lényegesen magasabb csapadékhozam és a környező erdők folyamatos párologtatásának következtében a levegő szinte az év minden napján az átlagos hazai viszonyokhoz képest szokatlanul nedves, párás.

Szélviszonyok

A Mátra magasan fekvő területein, különösen a hegytetőkön gyakori az erős, viharos szél előfordulása. Mátraalmás a hegység északi lejtőjén fekszik, ennek következtében a település szélviszonyai rendelkeznek néhány egyedi vonással. A magyarországi uralkodó szélirány az északnyugati, és általánosságban véve az előforduló legerősebb széllökések is az északnyugati áramláshoz kapcsolódnak. Mátraalmáson az északi szél sebességét jelentősen mérsékli a déli irányba emelkedő hegyoldal, miközben az alábukó déli szelet ugyanez a domborzati hatás erősíti fel. Északnyugati szél esetén a legerősebb előforduló széllökések általában nem haladják meg a 60-70 km/órát, ellenben déli szél mellett előfordult kevéssel 100 km/óra feletti széllökés is.

Napsütéses órák száma

Kékestetőn a napsütéses órák számának évi összege 2000 óra körül mozog. A Mátra északi lejtőjén a közvetlen napsütés időtartamát korlátozzák a déli irányban magasodó hegytetők, amelyek alacsony napállás mellett - a reggeli és esti órákban - árnyékot vethetnek Mátraalmásra is. A közvetlen napsütéses órák számának évi összege, a különböző napállások mellett lehetséges árnyékolási időtartamot figyelembe véve 1800 óra körüli. Legnapfényesebb hónap a július, legkevesebb napsütésre decemberben számíthatunk.

Hótakarós napok

A Mátra különböző pontjain elsősorban a tengerszint feletti magasság, valamint az adott terület tájolása határozza meg a hótakarós napok számát. Mátraalmás északi oldalon, 500 méter feletti magasságban található, ennek köszönhetően igen magas a hótakarós napok éves száma, a 2001-10 közötti időszakban évente átlagosan 73 napon borította legalább 1cm vastag hó a települést. Magyarország alacsonyan fekvő területeire ennek fele, 25-40 nap jellemző. Jelentős, 10cm-t meghaladó vastagságú hórétegre átlagosan 50 napon át, 20cm-nél is nagyobb hóra pedig évente 30 napon kell számítani. Az elmúlt 10 év legnagyobb hótakarója 2003 februárjában alakult ki, ekkor napokon át 80cm körül volt a hóvastagság.

Hótakarós napok száma Mátraalmáson

A hótakaró valószínűsége januárban és februárban a legmagasabb, mindkét hónapban 20-22 hótakarós nap várható. Megfigyelhető, hogy a tavaszi hónapként számon tartott márciusban (13 nap) több a hó, mint decemberben (11 nap). Ennek egyik oka, hogy a hidegebb teleken a hó felhalmozódását figyelhetjük meg, vastag hótakaró megléte leginkább februárra jellemző. 40-50cm-es hóréteg elolvadásához viszonylag hosszú idő szükséges, ennek következtében március első felében még gyakran borítja hó Mátraalmás környékét. Másrészről a kiadósabb havazásokat is okozó mediterrán ciklonos időjárási helyzetek a tél elején, decemberben még gyakran csak esővel, havasesővel járnak.

Táblázatos összefoglaló

1. táblázat: Mátraalmás hőmérsékleti- és csapadékviszonyai (1961-2010.)

jan feb márc ápr máj jún júl aug szept okt nov dec éves átlag
/összeg
Havi közép-
hőmérséklet (°c)
-2,7 -0,8 3,5 9,1 14,3 17,6 19,4 18,7 14,5 9,6 4,4 -0,9 8,9
Havi átlagos
maximum (°c)
0 3 8 14 19 22 24 24 19 14 8 1 13,0
Havi átlagos
minimum (°c)
-5 -4 0 5 10 13 15 14 10 6 2 -3 5,3
Havi
csapadékösszeg (mm)
37 40 46 62 89 88 94 75 65 56 70 49 771

2. táblázat: Mátraalmás hóviszonyai (2001-2010.)

Hónap Hótakarós napok
>1cm
Jelentős hótakaró
>10cm
Jelentős hótakaró
>20cm
10 éves maximum
november 6,2 nap 1,9 nap 0,4 nap 32 cm
december 11,4 nap 6,2 nap 3,0 nap 31 cm
január 22,7 nap 14,7 nap 6,9 nap 40 cm
február 19,3 nap 15,1 nap 12,1 nap 75 cm
március 13,0 nap 11,1 nap 7,1 nap 67 cm
Téli időszak
összesen
72,6 49,0 29,5

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Madarak az etetőnél Egy műhold szemével Szemétszedés
Beszakadt áteresz, rendezetlen közterület Bimbódzó almafák Mátrai tél

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak