A Mátraalmási Erdei Színpad 2013. évi műsora

2013. június 8. - Népek zenéje - Americanta koncert

Népek zenéje - Americanta koncert Az Erdei Színpad 2013. évi műsorának első előadásán az Andok dallamait hallgathajuk meg. Az együttes zenészei kivétel nélkül latin-amerikai származásúak: Rene Gomez Valencia és Guido Gomez Valencia Peruból, míg German Huarachi és Samuel Vedia Martinez Bolíviából érkezett Magyarországra. Az együttesről egy rövid videó is megtekinthető a http://youtu.be/RnWYEuGuZTE címen. Minden kedves érdeklődőt, mátraalmási lakost és Mátraalmást kedvelőt szeretettel várunk az idei év nyitó előadásának alkalmából.

2013. június 15. - Népek zenéje - Szvorák Katalin és tanítványai

Népek zenéje - Szvorák Katalin és tanítványai Szvorák Katalin felvidéki származású Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész. 1958-ban született Losoncon, gyermekéveit az Ipoly-menti Pincen töltötte, iskoláit Füleken végezte. Az ELTE magyar-könyvtár szakán szerzett diplomát. Énekhangjával első díjat kapott a Röpülj páva versenyen (1981), a Lajtha emlékversenyen (1988). 1983-tól 2005-ig magánénekesként dolgozott a Honvéd Művészegyüttesnél. A szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára, több nyelven énekel. Harminckét év alatt több mint háromezer koncertet adott három kontinens 33 országában. 27. tematikus önálló lemeze 2010 őszén jelent meg. A Mátraalmási Erdei Színpadon Szvorák Katalin tanítványaival együtt lép fel. Tímár Sára Junior Príma díjas népdalénekes a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában, majd később a Zeneakadémián is tanítványa volt. A koncerten további előadói között megtaláljuk Orbán Johannát, Paár Juliannát, valamint Soós Rékát. Szvorák Katalinról bővebben: http://www.szvorakkatalin.hu/

2013. június 29. - Muzsikál az erdő

Muzsikál az erdő Az idei évben Mátraalmáson kerül megrendezésre a Muzsikál az erdő - mátrai művészeti napok nyitórendezvénye, melynek keretében reggel 9 órától egészen 20 óráig folyamatos programokkal várunk minden kedves érdeklődőt a faluközpontban, ahol komolyzenei koncertre, gyermekeknek szóló előadásokra, tájékozódási futó- és túraversenyekre, valamint egy szabadtéri falusi vendéglátásra is sor kerül majd. A délelőtti órákban, 9 órától kerül megrendezésre a programsorozat nevét viselő Muzsikál az erdő tájfutó és tájékozódási túraverseny, míg 13.00-tól Dr. Csóka György vezetésével erdei séta indul a Mátraalmás közelében található Werbőczy Forráshoz. Délután 15.00-16.00 között az erdei színpadok gyermekműsorok következnek, ezalatt a Mátraalmás határában található Muzsikál az erdő tölgyfánál ünnepélyes emlékműavatásnak lehetünk tanúi, melynek alkalmából Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Dr. Hőna Gusztáv, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető tanára mondanak köszöntőt. A napot 16.30 és 18.00 között erdei koncert, majd 18.00-tól szabadtéri falusi vendéglátással zárjuk.

2013. július 6. - Népek zenéje - Vizin zenekar

Népek zenéje - Vizin zenekar Az 1980-as évek elejétől, kisebb-nagyobb változásokkal, tagok cseréjével, Pécs - Baranya népzenei életének egyik meghatározó nemzetiségi együttese az országosan is ismert és elismert VIZIN zenekar. A bunyevác-horvát származású Vizin Antus Budapesten, középiskolai tanulmányai idején kerül a SEBŐ együttes, az erősödő magyar és nemzetiségi táncház-mozgalom hatása alá. Vizin Antus - az együttes névadója - már gyermekként Bácsbokodon zenélt, tamburázott, illetve trombitált. Zongorázni és harmonikázni is tanult, utóbbi hangszerrel viszont autodidakta módon ismerkedett meg először. Pécsi tanárképző főiskolásként fontosnak tartotta a magyarországi horvátok és szerbek énekes és hangszeres népzenéjének gyűjtését. Magától értetődően az együttes Mátraalmási koncertjén is elsősorban a hazai horvát és szerb népzene repertoárjába nyerhetünk betekintést, de műsorukon megtalálhatóak lesznek a tőlünk délre élő más népek (albán, bolgár, görög, macedón, román, stb.) muzsikái is.

2013. július 27. - Népek zenéje - Nuestro Camino flamenco est

Népek zenéje - Nuestro Camino flamenco est Nuestro Camino azt jelenti, A Mi Utunk. Azért választottuk ezt a nevet, mert a flamenco színes, szerteágazó világában a tradíciók tisztelete mellett, a saját flamenconkat szeretnénk megmutatni. A Nuestro Camino Grupo de Flamenco 2011. őszén öltötte fel jelenlegi, társulati formáját. Tagjai ezt megelőzően is foglalkoztak flamencoval, mint művészeti ággal, ám útjukat külön járták. Táncosaink neves hazai flamenco művészeknél tanultak, mint például Vámos Veronika, Inhof Katalin vagy Keck Mária. Gitárosunk mestere Homonnai Varga András erdélyi flamenco gitárművész. Mátraalmási előadásunk során a flamenco zene és a tánc eszközeivel végigjárjuk Andalúzia kiemelkedő flamenco központjait, és bemutatjuk, hogy e városokra mely formák, úgynevezett palo-k a legjellemzőbbek. A műsor során mesélünk a flamenco történetéről, kialakulásáról, néhány híres előadójáról, neves flamenco családokról..

2013. augusztus 17. - Hagyományőrző sorozat - Vanyarc

Hagyományőrző sorozat - Vanyarc Ezalkalommal helyi hagyományokat bemutató előadássorozatunk részeként a nógrád megyei Vanyarc község társulata, a Rozmarín Hagyományőrző Együttes látogat el hozzánk. Vanyarc Nógrád megye déli részén, a Cserhát peremén helyezkedik el. A napjainkban 1300 fős lélekszámú kisközség Mátraalmáshoz hasonlóan jelentős létszámú szlovák kisebbséggel rendelkezik, a 2001. évi népszámláláskor a település lakosságának 66 százaléka volt magyar, 25%-a szlovák, 7%-a cigány, 1%-a német, 1%-a pedig egyéb nemzetiségű. 1994-ben megalakult a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat, mely a települési önkormányzattal karöltve dolgozik a nemzetiségi oktatás, a hagyományok ápolása, őrzése terén. Kiemelkedő az évente megrendezett Haluskafesztivál a sztrapacskafőző-versennyel, nemzetiségi találkozóval és táncházzal, melyeken a Rozmarín Hagyományőrző Együttes is évről-évre fellép.

2013. augusztus 31. - Népek zenéje - Mydros zenekar

Népek zenéje - Mydros zenekar Bemutatkozás: a Mydros zenekart 2001-ben alapítottuk, hogy megoszthassuk mindenkivel azt az örömöt, amit a görög zene és tánc ad nekünk gyermekkorunk óta. Az elmúlt 12 évben rengeteg lehetőséget kaptunk erre, a heti rendszerességű görög zenés vacsoraestek és táncházak mellett részt vehettünk olyan hazai és külföldi zenei eseményeken, amelyekről nem is álmodtunk volna. Ötéves születésnapunkat egy lemezzel ünnepeltük meg, második, élő koncertfelvételünket pedig 2012-ben adtuk ki. Hangszerelésünk a tavernazenének kedvez: a buzuki, és a harmonika mellé a kíséretet a gitár, a basszusgitár, és a darbuka adja; két énekesnőnk hangja pedig jól kiegészíti egymást. Repertoárunk felöleli a görög zene legtöbb stílusát.


Korábbi előadások archívuma

2012. szeptember 29. Papp János színművész és barátainak irodalmi-zenés műsora
2012. szeptember 8. Az Operaház hangja
2012. augusztus 18. A Déli-Mátra üzenete
2012. július 14. Tücsök Zenekar
2012. július 2. Muzsikál az erdő - Mátraalmás
2012. június 9. Síppal, dobbal - Birinyi József előadása
2012. május 19. Balla Ádám és a Secret Roses együttes
2011. augusztus 21. Az Erdei Színpad ünnepélyes átadása és nyitóműsora

Aktualitások, közlemények

Időjárási  helyzetkép

Mátraalmás képekben

Mátraalmás Galyatetőről egy esős tavaszi napon Fagomba Alkony az állomáson
Fakitermelés Felhőtlen, örömteli pillanatok A színpad felülnézetből

Közérdekű  információk

Településünkre  látogatóknak